Nej. Jag har inte bett om en kommentar kring min kropp.

I måndags valde jag för första gången att radera ett inlägg jag postat på Instagram. Anledningen? Den gjorde mig ledsen. Inte bilden. Utan reaktionerna jag fick på den. Först blev jag ledsen, sedan arg och nu mest frustrerad. Därav detta inlägg. Jag vill dela med mig och öppet be er alla om att inte kommentera en kvinnas kropp om hon inte direkt ber om det. Ni har inte rätten att kommentera eller fråga frågor som är helt irrelevanta till både bilden och dess sammanhang. Den typen av frågor, även om de ställs i all välmening, upplevs som kränkande. Min mening är inte att hänga ut någon med det här inlägget. Bara tydliggöra vad som faktiskt gjorde mig rejält upprörd och be alla att tänka sig för en extra gång.

Låt mig få börja från början. I november förra året gifte jag mig med mannen i mitt liv. Vad jag inte visste var att jag samtidigt öppnade upp en dörr till vad som tydligen gjorde det okej att ställa mig väldigt personliga frågor. Som kvinna i 30-års åldern förstår jag att jag ”förväntas” skaffa barn snart – samtidigt är det märkligt att vi svenskar som knappt vågar fråga vad den andra tjänar i månaden eller vad vi röstar på för politiskt parti, här vågar bli oerhört närgången i frågor kring att skaffa barn. Det är tydligen helt okej att fråga. Till skillnad från mig har min man har bara fått någon enstaka fråga på samma ämne. Också intressant. Men väljer inte att gå vidare på det spåret i detta inlägg, även om det säkerligen har en del med det som komma skall att göra.

Det finns flera anledningar till att fråga om barn är en olämplig fråga att ställa till någon ni inte känner väldigt väl, här har ni några:

1) Barnfrågan är en stor fråga i alla förhållanden, kanske är det en sak som alla par inte är helt överens om och till och med kan vara en stor och närvarande konflikt. Att få frågan kan väcka mycket känslor.

2) Att kombinera barn och karriär är också en svår fråga, och det finns mycket känslor och ”normer” kring mammarollen och hur man kombinerar den med viljan att satsa på sitt jobb och göra en karriär. Med andra ord, igen ett känsligt ämne.

3) Vem vet att man kan få barn? Det är absolut inte en självklarhet. Ingenting man kan ta för givet. Personen du frågar kanske försökt under längre tid utan att ha lyckats? Kanske har personen genomgått ett missfall? Du har ingen aning om vilka sår och känslor som kan finnas där.

Kort sagt: du gör rätt i att INTE ställa frågan.

I mitt fall är min man och jag väldigt överens kring frågan och vi har samma prioriteringar. Just nu är vår sommarstuga som vi bygger vår enda bebis, vi satsar båda mycket på våra jobb och prioriterar varandra och vår träning högre än någonting annat just nu. Vi är helt enkelt inte redo för att prioritera någonting annat högre än oss. Jag har inte heller några gamla sår som rivs upp av frågan. Men ändå blev jag oerhört upprörd av de frågor och grattisrop (ja, ni hörde rätt – återkommer till detta) som jag fick ta emot.

Till vad som hände i måndags. Efter ett oerhört lyckat frukostseminarium där min kollega och jag tillsammans talade inför fullproppat event och 400 deltagare ville jag dela med mig av utifrån mitt perspektiv en stor händelse i mitt liv, och inte minst yrkesliv. Något som bara för ett år sedan fortfarande var en dröm, att få möjligheten att stå inför en stor publik som frivilligt vill lyssna till vad jag har att säga (i min tidigare roll pratade jag mycket inför olika säljkårer mm, men alltid för folk som i sin yrkesroll var mer eller mindre tvingade att lyssna) – är idag verklighet. Någonting jag är lika delar stolt som ödmjuk inför. Nedan ser ni inlägget som jag valde att posta:

Några skrev fina kommentarer i kommentarsfältet, men de skuggades tyvärr av de som nådde mig som privata meddelanden. Vill inte gå in i detalj på kommentarerna för att inte hänga ut någon personligen, men det var allt ifrån kommentarer varför min tröja spände över magen, förväntansfulla frågor med fina hjärtan-emojis och emojis på spädbarn till rena grattishälsningar.

Kanske ”uppmanade” jag till denna typ av kommentarer genom att bjuda på fadäsen att mina byxor gick sönder strax innan föreläsningen, men samtidigt ger det inte heller någon rätten att kommentera min kropp. Jag har inte bett om det. Jag postar ett inlägg för att berätta om något jag är stolt över i mitt yrkesliv och bedöms snarare på hur min kropp ser ut. Det är det som gjorde mig allra mest kränkt och ledsen. Bilden som tidigare framkallade en känsla av stolthet hade blivit ersatt av massor med andra känslor.

”Jag är ledsen att jag var så upptagen med att leverera en bra föreläsning inför 400 personer att jag glömde att dra in magen samtidigt. Jag är ledsen att jag som kvinna har mens en gång i månaden och i samband med det har nog med huvudspöken över att gå upp 2-3 kg i vätska. Jag är ledsen att mina skor blev stulna dagen innan eventet så att jag tvingades bära en klackar som jag inte gillar och delvis pga. dem svankar på bilden”.

Igen. Jag vet att INGEN av dem som skrev någonting menade illa. Men det tog illa. Och då anser jag mig ändå vara en rätt tuff tjej med mycket skinn på näsan. Trots vetskapen om allting ovan och vetskapen om att jag inte varken är tjock eller skall känna någon press på att skaffa familj innan det är för sent kände exakt de. Så snälla, jag ber er. Kommentera inte någons kropp om de inte uttryckligen ber om det. Fråga inte om barn innan någon väljer att berätta. För tro mig, om personen vill att du skall veta så kommer du att få reda på det sinom tid.

Jag hoppas att i framtiden få uppleva livet som mamma, och att få se min man bli världens bästa pappa till våra barn. Men fram tills den dagen ber jag er om att sluta fråga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: