Dags att börja tänka som en vinnare

Det har den senaste tiden blivit allt tydligare för mig att det krävs mer än fysisk träning för att bli en vinnare. Jag har tidigare skrivit om när viljan att prestera går över i en press att leverera.

Det känns som jag inte är ensam om det här problemet. Det känns som om i stort sätt alla runt omkring mig i idrottens värld (även utanför denna, även om det här blir väldigt tydligt) tampas med samma känslor och tankar, i olika stor utsträckning. Som om vårt största hinder varken är Rampen eller att hoppa ner i kallt vatten, utan som i att det låser sig i huvudet när vi vill prestera.

För mig är det relativt nytt att på egen hand prestera vid ett speciellt tillfälle. Jag sätter press på mig själv och det blir lätt att det slutar med att jag inte är nöjd. Jag har svårt att veta vart denna press kommer ifrån. Men jag har alltid haft den. Inirån. Från mig själv. Kan inte skylla på någon annan. Men det är samma kraft som driver mig framåt och får mig jobba för att bli bättre. Jag måste bara hitta rätt nivå. Lättare sagt än gjort.

Toughest Oslo. Redan innan hade jag inställningen att tävlingen inte skulle gå så bra. Och inte vinner man några tävlingar med den inställningen.
Toughest Oslo. Redan innan start hade jag inställningen att tävlingen inte skulle gå så bra. Och inte vinner man några tävlingar med den inställningen. Dags för förändring. Dags att börja träna huvudet. Foto: Hakon Jorgensen.

Jag har tidigare belyst vikten av att omge sig med kunniga människor och våga ta hjälp av andra personer för att ta dig längre fram och utvecklas. Jag har min Björn. Min fystränare, mitt bollplank och kanske allra viktigast mitt samvete (som jag behöver stå tillsvars mot om jag inte tränar på ett sådant sätt och upplägg som jag bör). Jag har aldrig behövt en tränare för att träna, däremot för hur jag skall träna, träna smart och träna på ett sätt som både utvecklar mig och samtidigt håller mig hel och skadefri. Där behöver jag hjälp. Där behöver jag Björn. Så när jag inte längre visste hur jag skulle komma vidare med mina egna hjärnspöken och negativa tankemönster frågade jag honom om råd vart jag skulle vända mig. Han svar var Björn. Men inte som i sig själv, utan i en annan Björn. En Björn som jobbar just med det mentala, den minst lika viktiga träningen. Och då jag har goda erfarenheter av just Björn:ar ringde jag upp Björn #2.

Så fort jag pratade med honom kände jag att jag var på rätt spår. Han förstod precis vad jag menade och kunde dra exempel både från sin egen erfarenhet men också från andra elitidrottare som brottas med exakt samma tankar och hjärnspöken.

Vårt huvudfokus framöver är att genom övningar och verktyg minska den press jag känner (inifrån), hitta glädje, få ökad självkänsla och på så sätt ökad prestation.

Jag lovar att berätta mer om denna resa framöver. Jag har precis börjat. Men jag ser verkligen fram emot vad det kan komma att ta mig och vad den kommer att ge. För jag är övertygad om att det kommer ta mig längre än någonsin tidigare. Tankens kraft är oerhört kraftfull och effektiv. För att bli en vinnare måste jag börja tänka som en.

To be continued.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: