Ät för bövelen, kompisar!

Att lyckas med kosthållningen är nog bland det svåraste man kan göra. Det tycker åtminstone jag. Eftersom jag får massor av frågor från vänner och bekanta om hur man äter när man börjar öka sin rörelse så misstänker jag att jag inte är ensam. Det är klurigt att varken äta för lite eller för mycket och dessutom veta vilken näring som just jag/du behöver.

Det absolut värsta jag vet är att känna mig svag och trött i kroppen, det påverkar hela mitt humör och prestation. Eftersom jag utsätter kroppen för diverse ansträngningar i form av träning, stress och dåligt med sömn blir kosten mitt största hjälpmedel att hålla mig ifrån att bli svag och trött. Jag inte är lika bra att dela med mig i sociala medier av vad jag äter som hur mycket jag rör på mig, därför tänkte jag dela hur jag resonerar kring mitt näringsintag.

För mig innebär min kosthållning att checka av det jag behöver få i mig på en dag beroende på hur jag rört mig, sovit och påfrestat kroppen i övrigt (ex. alkohol). Varje dag vill jag, och du, få i dig tillräckligt mycket:

  • Protein
  • Kolhydrater
  • Fett
  • Vitaminer
  • Mineraler
  • Antioxidanter

Det vet du säkert redan. För att lyckas med detta försöker jag få i mig lite av varje under hela dagen. Det jag vet att jag ofta misslyckas med att få i mig (ex. antioxidanter och vitaminer) försöker jag se till att stoppa i mig under frukosten (tack för Chlorella och smoothie-pulver). Dock är det allra svåraste för mig att få i mig tillräckligt mycket kalorier.

Jag är en snacks-person som har svårt att äta stora måltider (nä, sanningen kanske är att jag inte har tillräckligt med ro/tid för att laga ordentliga måltider, sitta ner och äta dem). För att lösa det här har jag alltid en proteinbar i väskan samt har kartlagt utbudet på varenda fik i Stockholm. Sämst är jag på att ha mat hemma, något som ofta får konsekvenser vid middagstid. Bra perioder har jag alltid tonfiskburkar, ägg, jordnötssmör och bananer hemma (förutom alla pulver med aminosyror och snabb-pankakor).

Oavsett så ser du mig nästan alltid stoppa i mig allt jag kommer över om du hänger med mig. Jag är livrädd för att äta för lite de perioder jag långdistanstränar (en period som nu varat i 2 år). Ibland tjatar jag om hamburgare,pizza och glass – Ibland äter jag bara kyckling, sallad och glutenfritt bröd. Det handlar alltid om att hitta mina 2400 kcal varje dag. Hellre lite för mycket än för lite. Lyckas jag inte med det måste jag stanna upp och sluta röra på mig. Slutar jag röra på mig blir jag så tjurig och tråkig att umgås med. Ingen vinner liksom på det.

Igårkväll var jag ute och sprang. Jag kom hem först vid kl. 21 och fick i mig en smoothie med körsbär, banan, avokado och proteinpulver till middag innan jag somnade tvärt. Det är alldeles för lite om du just bränt 1300 kcal under ett löparpass. Idag har det värkt i hela kroppen och jag har jagat kaloririka måltider, exempelvis den här chokladbollen.

FullSizeRender

Ät kompisar! 

Ladda ner en kaloriräknar-app för att skapa er en uppfattning om hur mycket ni stoppar i er. I de allra flesta fall är det för lite. Vi kan slå vad!

Jag brukar använda den här räknaren för att få reda på hur mycket jag ska äta.

Vill ni lära er mer om återhämtning och få tips på mellanmål så har jag intervjuat min vän och nutritionist Maria Michaels om det. Läs:

Lycka till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: