Träna för njutning och lek – Är det ok?

Nytt år och nya mål – Ny kost och nytt träningsupplägg. Peppen är total! Så även hos mig.

Förra året sprang jag 15 lopp samt arbetade med teknik, styrka och rörlighet för att kunna göra mitt bästa under dem. Jag spenderade enormt mycket tid på träning, mycket mer än vad jag hade behövt. Kroppen var stark och välfungerande rakt igenom.

I år känner jag inte samma sug efter lopp och tävling, men desto mer efter träning. När jag leker med ordet ”träning” så känns det inte riktigt rätt. Träning låter trist och jobbigt och det är inte alls något jag känner under mina pass. Vad jag däremot känner är att jag leker, klurar och slappnar av – Alla är känslor som inte i första hand kopplas ihop med begreppet träning.

De flesta i min omgivning tittar frågande på mig när jag berättar att jag inte tycker om när träning är jobbig. Träning är ju per definition något jobbigt. Träning är något man gör för att bli bättre och komma närmre sina mål. Då måste man pusha sig själv för att bli bättre. Jag är sämst på att pusha mig själv när jag inte har bestämt mig för att uträtta något – Och när jag väl gjort det ser jag det som en utmaning i en lek jag ska försöka lyckas med. Att göra övningar och repetitioner bara för att det klarar mitt pannben inte av. Det ska vara en njutningsfull lek – Annars får det vara.

Så, varför spendera så otroligt mycket tid på s.k. träning utan strävan mot ett mål? För att det är kul att känna, uppleva och utvecklas! När somliga dagdrömmer om spelkvällar och middagar dagdrömmer jag om att känna lillfingrarna nå vattenytan i crawltaget, känna hur musklerna drar i ett marklyft eller luften pumpa friskt genom lungorna då jag springer i skogen. Jag drömmer just nu om att kunna lösa bouldringproblem, känna kroppen töjas i en yoga-position eller känna greppet hålla när jag hoppar från en stång till en annan. Gärna i sällskap av en god vän som jag litar på.

Det är min anledning till att träna 2016. Iallafall till tävlingsjävulen når mig.
Jag är säker på att jag kommer bli #beach2016-redo på köpet!

IMG_4457

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: