Nybörjare och elit på samma gång

Det som i april startade som en utmaning i att faktiskt se om jag ens klarade av att genomföra ett hinderbanelopp har på bara ett par månader förvandlats (eller kanske snarare utvecklats) till att bli mer en fråga om hur jag skall bli bättre och inte minst snabbare genom banan. Det som i början bestod av någon skräckblandad förtjusning och ovetskap om vad som skulle vänta mig, har idag blivit till en nervositet att inte prestera på den nivå jag vill. Säsongen har verkligen varit en mental bergodalbana, där jag pendlat mellan att vara nybörjare och samtidigt lyckats prestera så pass bra att jag fått starta i Elite-gruppen med enormt duktiga tjejer runt omkring mig – vilket skapar press. Varifrån kommer denna press? Svårt att säga. Den mesta av pressen kommer helt klart från mig själv. Jag älskar att prestera. Det har jag alltid gjort. Jag älskar att klara av saker och att utvecklas till det bättre. Och enda sedan det där första OCR-loppet i april så har jag kännt att detta med hinderbana är min grej. Jag älskar utmaningen. Kombinationen av olika fysiska förmågor (styrka, explosivitet, uthållighet, löpstyrka, koordination, rörlighet… ..listan kan göras väldigt lång) och  för att lyckas måste du också ha huvudet med dig (både genom att tänka smart och ha rejält med pannben när kroppen skriker att den vill ge upp). Jag tycker det är förbaskat jobbigt (tro mig flera gånger under loppen frågar jag mig själv varför jag egentligen håller på med detta, och dessutom betalar en massa pengar för att göra det?!) samtidigt som jag tycker det är lika förbaskat roligt. Jag älskar det. Och jag kittlas av tanken att bli ännu bättre! Därav pressen. Med andra ord mestadels en positiv press som pressar mig att bli bättre.

12094777_10155763755431980_1488806551699932632_o

Samtidigt försöker jag påminna mig själv om att jag trots allt är nybörjare i sporten. Att året och dess lopp handlar om att lära mig, att utvecklas. Ta reda på vad jag behöver träna på under vintern för att bli ännu bättre och kunna prestera på en högre nivå nästa år. För trots att jag nu startar i Elite-gruppen, och i två av säsongens lopp har placerat mig i topp 20 som också kvalificerat mig för att få starta i VM i Ohio, så har jag långt(!) kvar till de allra bästa. Under varje lopp lär jag mig nya saker som gör att jag kommer lite närmare. Jag erkänner att jag för statistik över resultaten, hur långt procentuellt jag är efter vinnaren – för att trots de väldigt olika banorna och konkurrensen på startfältet kunna se om jag utvecklas gentemot de allra bästa. Men vill verkligen lyfta på hatten till de bästa tjejerna. På riktigt. De är långt mycket bättre än mig. Är så enormt imponerad av deras prestationer. Men det skrämmer mig inte. Snarare tvärt om. Det inspirerar mig att också bli så bra, eller till och med ännu bättre. För jag vet att även de utvecklas. Nästa år kommer det krävas ännu mer för att placera mig i topp 20 och kvala till nästa års världsmästerskap. Men jag skall göra mitt bästa för att nå dit.

12029654_10155763755636980_1315710309616624886_o

Träningen har också utvecklats under de senaste månaderna och blivit annorlunda. Egentligen inte jättemycket i vad jag tränar för någonting (även om jag bl.a. lagt till mer löpning sedan första Toughest-loppet i Stockholm i maj, snarare för att jag (främst nu under de senaste månadernas intensiva tävlande med en tävling mer eller mindre varje eller varannan helg) fått försöka ställa om från vanlig motionär. Från någon som bara tränar för att jag älskar att träna, till någon form av idrottsman som också tränar för att prestera mitt bästa vid ett visst tillfälle (älskar fortfarande att träna, don’t worry). Även här är jag en total nybörjare. Och då jag älskar att träna är det inte alltid helt lätt att hålla fast vid min plan när något roligt träningstillfälle eller träningsform dyker upp. Till min fystränares stora förtret. Men det är ungefär som att säga till ett litet barn att hon inte får vara med och leka i lekparken helt plötsligt när alla andra barnen är där och ropar på henne, för att hon skall leka nästa vecka. Ni förstår ju själva!? Men även här så lär jag mig. Sakta men säkert så lär jag mig av mina nybörjarfel och utvecklas.

På lördag går starten i säsongens sista lopp. 11.15 startar de 20 bästa tjejerna under året i en jaktstart (Toughestloppen bildar tillsammans också en tunering där man genom sina placeringar samlar poäng, poängen omvandlas till sekunder inför finalloppet här i Göteborg). Jag startar som nummer 14. Och med det är egentligen det stora målet med säsongen redan uppnåt. För när jag i Aalborg, något chockad över hur jobbigt ett lopp var utan ofrivilla pauser och köer, kom in på 11:e plats (min bästa placering i Toughest hittils) och kvalade till VM men inte alls kände mig redo eller bra nog att åka blev detta snabbt mitt mål för säsongen. Att genom att fortsätta placera mig tillräckligt bra i de två kvarvarande loppen, Oslo och Köpenhamn, få starta i jaktstarten. Med en delad 23:e plats i Oslo och nu en irriterande 17:e i Köpenhamn var målet om jaktstarten uppnåt. Men jag lovar att inte nöja mig här. På lördag skall jag köra järnet och avsluta säsongen på topp. Springa mitt bästa lopp hittils i min gröna elitväst, besegra rampen(!) och ta med mig ännu fler erfarenheter och sug efter mer till nästa säsong. Och då skall jag inte vara nybörjare längre.

12010634_903727156385025_5646769960392641403_o
Challenge accepted – nästa år skall jag bli ännu bättre!

PS. Tävlingen visas live på TV12 och TV4Play, så kika gärna där (sändningen börjar 10.00, jaktstarten för herrerliten går 10.15 och för oss damer 11.15) – eller ännu hellre, kom och heja på mig ute vid Kviberg. Banan ser ut att vara riktigt publikvänlig då vi springer in genom ”eventarenan” flera gånger under loppet, där de samlat många av de mest spektakulära hindren. Så har du inget annat för dig på lördag, kom och heja upp mig för den förbaskade rampen! För vad vore ett bättre sätt att toppa säsongen, än att springa upp för just den?!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: