Så tränar jag på resan

I augusti spenderade jag ca sex hela dagar i Stockholm, resten var på resande fot. Hade detta varit för några två-tre år sedan hade detta betytt att jag max hade tränat tre-fyra gånger den månaden. Men med nya mål, en annan attityd och lite planering så tränar jag nu nästan alltid lika bra på resande fot som hemma. Med undantaget att de sällan blir några tunga vikter på resorna (men det händer).

Inklistrad_bild_2015-09-06_10_03

Det viktigaste för att lyckas är planering. Planera behöver jag alltid göra, men när jag är på resande fot blir de mycket svårare om man t.ex. glömt något och det är också större sannolikhet att det inte blir av om jag inte planerar ordentligt. Därför ser jag alltid till att tänka en extra vända bara runt packning för träningen och googlar en extra gång bara för att ha koll på förutsättningarna. Nedan har jag listat några tips på hur jag tränar.

 

Träna med det som finns tillgänglig, om inget annat: kroppsvikten

2015-07-26 19.28.55 2015-08-02 18.39.32

Om jag ska bo på hotell brukar jag alltid kolla upp ifall hotellet har gym och isåfall åker gymskorna ner i väskan. Men även om hotellet jag besökte i Grekland i juli hade ett gym med lite utrustning så bestämde jag mig för att satsa på kroppviktsträning. Man behöver ju faktiskt inte använda utrustningen i gymmet utan det räcker med lokalen. Ett kroppsviktspass med nedan sammansättning ger mig både ett riktigt bra flås och aktiverar större delen av alla muskelgrupper och jag känner att de ger mer än att försöka få ut någon av hotell gymmets maskiner som man spenderar mer tid på att ställa in än att öva på.

Välj t.ex. 3 av dessa och kör 5 varv med 10 test per övning och jag lovar att du kommer få upp flåset och mina armar är döda efter totalt 50 armhävningar.

Squats, utfall, armhävningar, burpees, situps, mountain climbers, hopprep*, plankan.

*Jag har faktiskt köpt ett hopprep som jag packa ner. Det tar ingen plats och kommer kanske göra att jag klarar double unders lika bra som enkelhopp en vacker dag. (Hittills går det sådär :P)

På hotellet i San Francisco fanns det däremot mycket bättre utrustning så där passade jag på att få ett ordentligt pass med vikter.

 

Upptäck nya platser genom att gå & springa

2015-08-08 09.51.59 2015-08-08 09.52.40

Om hotellet inte har ett gym behöver man vidga sina planer, att springa eller gå är ju extremt enkelt och enda skillnaden på packningen blir joggingskor istället gör gymskor.  Att jogga eller gå tycker jag dessutom ger mig lite mer nöjdhetskänsla än att spendera timmar på resande fot inne i ett gym. Men det beror ju så klart på vart jag är och hur länge jag är borta.

Jag lyssnade nyligen på när marathon podden intervjuade Claes Hemberg som har detta för vana. Sen berättade en bekant att hennes vänner använder för att veta hur man ska springa, vet inte vilken det var, men det skulle kunna vara runkeeper. Sen hittade jag även denna artikel som jag tyckte var lite rolig för att veta var ”the locals” gillar att springa, datan är hämtad från runkeeper och visar de vanligaste rutterna.

På mitt senaste besök i Washington DC fick jag nys om W & OD Railroad Regional Park som är en 7,2 mil lång ”park”, där man kan cykla, gå och springa. Jag önskade såklart att jag hade kunnat göra hela på cykel men eftersom jag inte hade någon så nöjde jag mig med en jogging runda. Rätt cool plats dock, det var tidigare en tågräls som gjort om.

Bli inspirerad av att träna på en ny anläggning.

2015-08-27 07.05.15 2015-08-27 07.05.14

I bland kanske man ska vara på en plats lite längre eller har vänner på orten, kolla då vart de tränar. En kompis till mig tränar på Korpen i Piteå, därför var det ett självklart val när jag skulle dit. Medan att jag hamnade på toughest lab i Malmö berodde på ett instagram inlägg. Nästa gång googlar jag för att se vad jag ska hitta på. 🙂

När jag var i Piteå sist var det en hel vecka, så skaffade jag äntligen ett korpen kort. Fördelen med kort är att man slipper hålla koll på vilka tider receptionen är öppen, vilket särskilt underlättar om man vill träna helger. Framöver hoppas jag att korpen kan öppna detta för mig även om jag bara kommer över helgen framöver. Gillar man styrketräning som jag gör och reser ofta till samma plats tycker jag definitivt att de är värt att se om man kan få träna på ett lokalt gym.

När jag var i Malmö senast gjorde jag dock de roligast på längre. Jag bokade en pt-tid kl 07.00 på toughest lab och värmde upp inför tough viking. Målet var att ladda med lite extra teknik. Om du har vägarna förbi Malmö måste du besöka detta ställe. De finns armgång, nät, repklättring, spiderwall och mycket mer. Ett gym utformat som en hinderbana. Det är som att vara barn på nytt.

Hur tränar du på resan? Jag vill ha ännu fler tips!

En kommentar

Lägg till din →

  1. Vad roligt att du lyssnade på Maratonpodden med Claes Hemberg!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: