Att vara modig

Den senaste veckan har jag fått höra att jag är modig. Jag sa nämligen upp mig från mitt drömjobb, en bra tjänst och fantastiskt gäng, eftersom jag i magen kände att det inte var rätt för mig – Varken i värdet jag levererade eller hur jag jobbade. Dock håller jag inte med om att jag var modig som sa upp mig. Den person som sa ”Vad modigt att du vågade prova!” tycker jag att hade rätt.

Att känna att jag är modig gör mig stolt.

Det senaste året har varit tufft. Inte ”jag fick en svår sjukdom”- eller ”hamnade på gatan”-tufft. Jag har ifrågasatt på så många plan vem jag är och vad jag vill göra av mitt liv. Det har gjort ont i magen, krampat i bröstet och varit fuktigt längs kinderna i sökandet efter någon form av ”sanning”.

Vad jag har kommit fram till är; Mina ambitioner kommer alltid förändras och det är ok att inte ha de mest tydliga målen. Jag är nöjd med hur jag fyllt livet så långt och jag kommer fortsätta vara det sålänge jag få dela det med människor jag utvecklas av och har utmaningar som tar mig framåt. Jag är väldigt lyckligt lottad som redan nu får göra så mycket av vad jag tycker är spännande och kul – Och jag vill ha mer av det. Det kan jag känna mig trygg med.

Det är allt för få om tar sig chansen att ifrågasätta sin tillvaro. Gör du det tar du sällan modet till dig att bejaka det mer än ”jag är lite bitter över det här”. Ibland behöver du inte gå längre än så, ibland kanske du behöver gräva djupare. Bara att ta dig den funderaren gör dig modig.

Vill du också känna dig stolt över att vara modig?

Här är saker jag tycker är modigt:

 • Möta känslan av att vara rädd.
 • Erkänna att gamla mål inte är aktuella längre.
 • Lita på andra människor och deras välmening.
 • Säga ”Jag hade fel”.
 • Bjuda in en annan människa i din innersta sfär.
 • Våga gråta när det behövs.
 • Ta känslor på allvar, positiva och negativa, genom att erkänna dess existens.
 • Säga ”det här är rätt för mig”.
 • Säga ”det här är INTE är rätt för mig”.
 • Att stå fast vid en övertygelse.
 • Att ge upp en övertygelse.
 • Våga prova saker du inte redan kan/är bekväm med.
 • Planera om rutten du färdas på.
 • Följa med på någon annans plan.
 • Säga ”jag älskar dig”.
 • Meditera.
 • Sätta mål (som kommer från dig själv och kittlas extra mycket).
 • Klättra över de hinder som står på vägen mot ditt mål.
 • Vara tålmodig.
 • Lita på en plan när det känns motigt.
 • Leverera en sanning när det behövs även om den svider på kort sikt.
 • Ge upp en önskan av välvilja mot någon annan.
 • Gå emot råd och ta råd.
 • Att vara stark när man inte har någon lust för att situationen kräver det.
 • Att ta ett beslut.
 • Att ångra ett beslut.

Hoppa fallskärm, ställa dig på scen framför en folkmassa, springa hinderbanelopp och flytta till ett land där du inte känner någon är självklart också modigt. Enligt mig kommer mod även i mindre förpackningar än så.

Hur var du modig idag? 

2 kommentarer

Lägg till →

 1. Clara Edvinsson 4 september, 2015 — 10:32

  Bra skrivet Sara! Man måste verkligen bli påmind, så viktigt ämne. Eller Jag måste i alla fall bli påmind.

  Gilla

 2. ÅH! Att vara modig är så mycket! Det handlar för mig om att känna inåt och agera på det som pågår där. Att våga stå upp, att våga fråga, att vara rädd och att våga stå ut. Att våga säga ja och att våga säga nej! Fin lista! Du är bra!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: