Klättring – koordination, rörlighet och (grepp-)styrka

Redan för drygt fem år sedan (innan jag flyttade upp till Stockholm) så bestämde jag mig för att gå en topprepskurs och börja klättra. Jag försökte länge få med mig någon att gå kursen men jag hade svårt att hitta någon som var intresserad. Tillslut gick jag kursen själv. Inget konstigt med det. Problemet är bara att när man väl gått kursen behöver man någon att klättra med. I alla fall om man vill klättra topprep. Köpte ett 10-gångskort och all utrustning jag behövde, men klättrade kanske max 3 gånger. Sedan åkte skorna upp på hyllan. Eller rättare sagt, de fick inte åka med upp till Stockholm.

Sedan jag flyttade tillbaka till Göteborg (för snart tre år sedan – vart tar tiden vägen?) har jag gjort ett par försök att ta upp klättringen. Har hittat någon klätterkompis att köra någon enstaka gång med och fick till ett par dejter i Klätterdomen (stort plus för aktiva dejter förresten). Vid dessa tillfällen har jag mest bouldrat. Varje gång lite positivt förvånad över hur roligt och jobbigt det är. Speciellt för underarmar och fingrar. Varje gång med känslan att jag vill klättra mer (som i oftare).

Bouldering kräver ingen förkunskap, inget kort och nästan ingen utrustning (bara skor) då du klättrar utan sele och på väggar som bara är några meter höga. Låter kanske enkelt och lite mesigt - det är det INTE!
Bouldering kräver ingen förkunskap, inget kort och nästan ingen utrustning (bara skor – som du kan hyra på plats) då du klättrar utan sele och på väggar som bara är några meter höga. Låter kanske enkelt och lite mesigt – det är det INTE! Dessa väggar hittar du (eller hittade då de precis har byggt om) på Klätterdomen.

Bouldering är en speciell sorts klättring där man klättrar på utmärkta leder på lägre väggar, ofta med ett visst överhäng (alltså att väggen lutar ut mot dig). Man är utan sele och istället finns en tjock matta under väggarna. Det är utmanande på ett helt annat sätt än topprepsklättring. Kräver mer av greppstyrkan men inte lika mycket uthållighet som topprep. Klättrar man toppred är väggarna högre, upp emot 12-13 meter brukar de vara i de flesta inomhushallarna. Då sitter ett rep fäst på toppen av väggen, du som skall klättra bär ett sele och i den andra änden krävs det att du har en kompis (som också har topprepskort) som säkrar dig. Han eller hon tar alltså emot dig om du faller, eller när du väljer att vända ner, genom att hålla emot i repet fäst i en sk. säkring och sedan långsamt fira dig ned mot marken.

Den grå väggen nedtill är en boulderingvägg, bakom dessa syns en rosa och en orange - dessa två är till för topprepsklättring (och kräver alltså att någon säkrar dig genom sele och rep).
Den grå väggen nedtill är en boulderingvägg, bakom dessa syns en rosa och en orange – dessa två är till för topprepsklättring (och kräver alltså att någon säkrar dig genom sele och rep). Bilden är tagen inne i Klätterlabbet i Göteborg.

Efter mitt första hinderbanelopp förstod jag att mer regelbunden klättring skulle vara det ultimata komplementet till min befintliga träning för att kunna prestera bättre på kommande lopp (mer om mina tankar och träning inför mitt nästa lopp hittar du här). Många hinder kräver överkropps- och inte minst greppstyrka. Klättring är också bra för din koordination och rörlighet – ett perfekt komplement till styrke- och konditionsträningen jag redan kör regelbundet. Till min stora glädje gjorde jag en ny upptäckt för ett par veckor sedan, upptäckten stavas: Auto belay. Vad är det? Jo det är en automatisk säkrare, en automatsäkringsmaskin, som gör att du kan klättra topprep även om du inte har med dig en kompis som kan säkra dig. Den fungerar ungefär som ett säkerhetsbälte, så länge du klättrar upp så tajtar den till ditt rep men när du släpper väggen fångar repet upp dig och firar dig sakta och säkert ner till marken igen. Det var dock riktigt(!) läskigt att de första gångerna släppa taget om väggen 12 meter upp i luften utan att ha någon under dig (som klättrare är du van att ha kontakt med personen som säkrar dig, men när du nu tittade nedåt av ren vana var det inte ens någon där!). Det tar också en liten stund innan Auto belayen förstår att du faller, så någon halv sekund (vilket känns som en hel evighet) så faller du fritt innan du fångas upp av säkringen. Denna uppfinning gör att topprepsklättring blir enklare att få till. Är ni två eller flera som klättrar kan ni också klättra samtidigt. Man kan också utmana sin uthållighet genom att klättra flera topprepsleder direkt i följd efter varandra utan att känna att det är din kompis tur att klättra.

Den som tittar noga ser att jag bara har ett rep som går uppåt (fäst i den sk. Auto belayen) utan ett rep som går ner till den person som vanligtvis säkrar (men denna gång istället fotograferar). Fotot är från Klätterdomen som har flera stycken automatiska säkringsmaskiner på sina väggar.
Den som tittar noga ser att jag på bilden bara har ett rep som går uppåt (fäst i den sk. Auto belayen i toppen av väggen) utan ett rep som går ner till den person som vanligtvis säkrar (men denna gång istället fotograferar). Fotot är från Klätterdomen som har flera stycken automatiska säkringsmaskiner på sina väggar (du måste dock ha ett topprepskort för att få lov att använda dem).

Med andra ord har jag inte någon ursäkt alls nu att inte få till min kompletterande träning. Däremot är det betydligt roligare att klättra tillsammans – så hojta till om du vill följa med nästa gång!

En kommentar

Lägg till →

  1. Nu är det ju himmelens långt sedan du skrev det här men om du vill ha klättersällskap är jag vansinnigt på. Gjorde slag i saken och skaffade topprepskort för att jag vill klättra, men har inga klättervänner (än). Klättrar topprep vågat mig på 6a som mest hittills, och bouldrar. Kan kvällar och helger, är flexibel med viket gym…

    /Anna

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: