Mina tankar inför Toughest i Oslo

Med exakt fyra veckor kvar till mitt nästa lopp, Toughest i Oslo, tänkte jag dela med mig om mina tankar inför detta lopp. Också vad jag har fokuserat på att träna sedan de tidigare loppen och vad min plan är att vässa på nu de sista dagarna.

Först en kort historik och tillbakablick över vad mina starkaste reflektioner har varit från mina tidigare två Toughest-lopp. För att du skall få en tydligare bild bör du veta att jag under mitt första lopp (i Stockholm) startade i startgrupp 17 i ett lag tillsammans med Sara, medan jag i Aalborg startade på egen hand i startgrupp 1 (tillsammans med Eliten). Tanken var att ställa upp i Elite Qualifier, detta för att kunna testa mig genom att tävla med samma förutsättningar som Eliten (både med samma regler och främst för att slippa hamna i köer inför hindren). Men då vi var för få tjejer som ville kvala på detta lopp satte arrangören in oss i Eliteheatet, något av en smärre chock för mig som alltså fortfarande ser mig själv som en nybörjare på OCR.

Sara och jag precis innan starten i Stockholm - let's do this! Foto: NinjaGears
Sara och jag precis innan starten i Stockholm – let’s do this together! Foto: NinjaGears

Tanke efter Toughest i Stockholm: Oj, det är verkligen en stor fördel att vara en stark löpare (alltså som i att jag tillhörde dem som hade denna fördel).

Starten för Elite damer - mina känslor: en skräckblandad förtjusning och med en tanke i huvudet "låt dem inte stressa dig, låt dem springa i sitt tempo och dras inte med i en för hög fart".
Starten i Aalborg för Elite damer – mina känslor (ni hittar mig mer eller mindre sist ut ur startfållan): en skräckblandad förtjusning och med en tanke i på repeat i huvudet ”låt dem inte stressa dig och dras inte med i en för hög fart”. Bilden är lånad från Toughest.

Tanke efter Toughest i Aalborg: Oj, vad jag har mycket kvar när det gäller löpningen, jag är långt ifrån tillräckligt snabb för att ha en chans (som i att jag kände mig tung och långsam allmänt som en dålig löpare).
Bonusreflektion: Stor respekt till Eliten! Hjälp, vilken skillnad det var att delta i ett lopp utan (om än ofrivilliga) pauser genom köbildning inför hindren. Och WOW vad grymt duktiga de allra bästa är – är så enormt imponerad!

Jag hade självklart(!) inte blivit en sämre löpare mellan dessa två lopp utan allting beror på att jag under loppen jämför mig med dem runt omkring mig. I mitt första lopp passerade jag tillsammans med Sara många andra mellan hindren, något jag inte direkt upplevde när jag startade i en så mycket bättre grupp. Dessutom startade herrarna i Elite Qualifier bara 5 minuter efter oss damer, så många av dem kom ikapp och förbi mig redan efter någon kilometer.

Slutsats: För att ha en chans i Oslo måste jag bli en starkare och snabbare löpare. Genom att kapa 30 sekunder per kilometer skulle jag ta mig 4 minuter snabbare runt banan. Något som absolut inte skulle vara omöjligt, om jag bara fokuserade mer på löpningen igen. Det är ju trots allt så att man blir bra på det som man övar på.

Utmaningen: Bli en bättre löpare utan att tappa i styrka. Och hålla mig hel. Det sista är oerhört viktigt, spelar ingen roll om jag springer fort eller lär mig ta hindren snabbare om jag inte lyckas hålla mig skadefri. En dålig axel, en utsliten armbåge eller en dålig hälsena kan förstöra alla planer på en bra placering i Oslo. Till min hjälp här har jag min grymt kompetenta fystränare Björn Rhodin (han förtjänar ett eget inlägg, så mer om honom senare).

Mina tre fokusområden inför Oslo:
1) Fokus på korrektiva övningar för att hålla ihop.
2) Springa mer, speciellt i backar och terräng.
3) Greppstyrka! Både i gymmet med specifika övningar men också genom att försöka få till ett pass klättring i veckan.

Hur har det gått hittills:
1) Varit ganska duktig på detta (faktiskt!), trots att det är något med prehab-/rehabövningar som är så OERHÖRT tråkigt och lätt gör att man skippar dem.
2) Både bra och dåligt, sprungit mer än tidigare (har ju hittat min löparglädje igen i skogen) – men också haft en fot som bråkat från och till som satt lite krokben för mina löparplaner. Först efter skadan jag fick under SuperiorOCR, sedan med en överansträngning efter långpasset längs Hälsingeleden.
3) En gång i veckan har det inte blivit klättring hittills, men i alla fall tre gånger (vilket är ungefär lika många gånger som jag tidigare gjort under ett år sedan jag tog mitt klätterkort). På gymmet har jag övat en hel del på min greppstyrka via olika hängövningar.

Sista 30 dagarna:
1) Fokus på rehab för foten, nya övningar för den inre vadmuskeln skall göra att mina sista känningar i foten försvinner.
2) Målsättningen är 3 löppass per vecka första tre veckorna, och dra ner på detta sista veckan inför loppet.
3) Klättra minst 2 gånger till innan loppet och köra greppstyrkeövningar på gymmet vid varje träningstillfälle, inkl. andra typer av övningar och inte enbart hängande greppstyrka.

Avslutningsvis, min målsättning för loppet är en topp 20 placering, drömmålet är att komma in som topp 10. Kan kanske verka som ett relativt lågt mål med tanke på min placering i Aalborg (då jag slutade 11:a), men motståndet i Oslo är betydligt tuffare än starfältet i Aalborg var. De bästa löparna var också med i Aalborg, men det är en bredare elit som startar i detta lopp. Banan är också betydligt tuffare och terrängen i Oslo kommer att gynna de bästa terränglöparna, det är krävande terräng och många höjdmeter som skall bemästras. Sista kilometern har enligt hinderkartan en stigning på omkring 150 meter och detta INNAN det sista hindret: ett gigantiskt krypnät upp för hela Holmenkollens skidhopparbacke, med en maximal lutning på 36 grader! Garanterat massor med mjölksyra, säkert en del krampkänning – så för att inte tappa allt för mycket i slutet (och istället plocka någon placering) kommer det att krävas mycket pannben och jävlaranamma.

Bilden är lånad från Toughest.
Bilden är lånad från Toughest och visar sista biten av finalhindret i Oslo.

Så here we go. 30 dagar kvar. Är redan nervös, men jag längtar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: