Börja träna upp dig för hinderbaneloppet

För att prestera på ett hinderbanelopp krävs förutom mod och pannben att du är bra på lite av allt. Du ska ha spänst, styrka, god kondition och grym koordination. I hopp med att lyckas med detta kan det vara en god idé att bädda in lite andra övningar i ditt vanliga träningsschema.

Idag delar jag med mig av mina tips som du kan öva på i något av alla de utegymmen som finns runtom i Sverige.

Fotat av Lina Hansson
Linne: BLACC Anolyte 149 :-
Shorts: BLACC Anolyte 179 :-

Min träning för att bli bättre i OCR-loppen

Armgång – Greppa tag när du har chansen

IMG_4679

Det de allra flesta börjar med när de anmält sig till ett hinderbane-lopp är att söka upp armgångsställningar. Så även jag. Lite besviken var jag vid mitt första lopp då endast en liten del gick ut på armgången. Dock har min armgångsmani gett mig välbehövligt starkare axlar och starkare grepp.

Har du inte tillgång till en monkeybar/armgångsställning kan du leta upp lite vad som helst att hänga i bara för att träna upp greppstyrkan. Cecila brukar exempelvis köra ”häng-träning à la Tabata” och hänga i intervaller – Två armar och en arm åt gången. Ett riktigt bra tips!

Spänst – Hoppa upp på allt!

IMG_4786-2

Det mest klassiska hindret på en hinderbana är väl ändå över-under hindret. För att klara det på rekordtid krävs spänst, smidigthet och en himla massa teknik. I ett hinderbanelopp möter du även andra hinder att hoppa/klättra/kräla över. Därför är det en god idé att se det mesta i träningen som något du kan hoppa på. Förutom box-jumps kan du exempelvis klättra på stenar/mindre bergsväggare, eller som jag häromdagen; Höbalarna som var uppställda vid Hammarbybacken..

Koordination – Utmana stegen

IMG_4692

När du springer ett hinderbanelopp är underlaget inte det mest jämna och bästa att springa på. Förmodligen springer du heller inte i dina favoritskor (p.g.a. vatten och lera o.s.v.). I synnerhet som ovan löpare är det därför viktigt att utmana fötter, fotleder och sätesmuskler inför loppet. Att springa i kuperad terräng är jättebra, samt att bygga upp en liten bana med däck eller linjer för att öva på koordination och fart i stegen!

Överkropp – Rep hjälper

IMG_4753-2

Det cirkulerar en himla massa coola filmer på ballt folk som klättrar i rep, utan att greppa fast med fötterna, på Instagram. Detta är en show i överkroppsstyrka. Personligen är jag väldigt långt från att lyckas dra mig upp med armarna på ett rep, men till dess gör jag övningar som kan ta mig dit. Antingen genom att gå med rep upp för en backe, dra mig upp från liggande på marken med ett rep eller som igår använda ringar för att göra en-armsövningar.


Lycka till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: