En svensk klassiker 2016/17

I våras bestämde jag mig för att göra klassikern 2016. Anledningarna vad många, men främst ville jag ha ett nytt mål som inte krävde så mycket hjärnkapacitet (men i detta fall mycket pannben) men som kändes lite oövervinneligt så jag kan känna sig sjukt stolt när jag klarar det. Klassikern blev därför den perfekta utmaningen, eftersom jag som tidigare berättat att jag brukade hata att springa och inte kan crawla. Dessutom minns jag inte när jag åkte skidor sist. En riktig utmaning och jag har ca 1 år på mig.

En av de mest oväntade och roliga överraskningarna med att göra klassikern har varit att prata med folk om det. Det är oväntat många som jag träffat som gör, har gjort eller ska göra klassikern, vilket gör att de ofta blir långa och väldigt givande diskussioner. Så en del i ett inlägg handlar om de tips jag fått hittills och jag hoppas att den sektionen blir mycket längre innan det är dags för första loppet.

Det kommer nog bli en hel del inlägg om detta längsvägen, men ett sammanfattande inlägg om hur jag tänker/laddar och planerar 9 månader innan första loppet.

Min klassiker

en-svensk-klassiker_logo

Tanken var att jag skulle inleda min klassiker med Vasaloppet 2016, men eftersom vi kommer göra en väldigt efterlängtad resa med familjen då, så kommer jag påbörja klassikern med Vätternrundan 2016. Även Engelbrektsloppet räknas till En Svensk Klassiker men jag vill verkligen göra klassikern med Vasaloppet så därför ser jag det som lite uppvärmning. Samma sak med att göra Lidingöloppet redan iår, det är förberedelser. Därför ser agendan ut så här:

 • Testlopp 1:  Lindingöloppet 2015
 • Testlopp 2:  Engelbrektsloppet 2016
 • Del 1: Vätternrundan 2016
 • Del 2: Vansbro 2016
 • Del 3: Lidingöloppet 2016
 • Del 4: Vasaloppet 2017

Tips på vägen

Som jag nämnde så är de många av mina vänner som gör, har gjort eller också ska göra klassikern. Här är några av de tips som de har gett mig och som jag tar med mig. Vi får se om jag följer alla, men det tror jag. Det här med att lära mig cykla i grupp var t.ex. inget som jag tänkt på eller planerat för, men som nu står med i planerna.

 • Åk minst 50 mil skidor och cykla 100 mil innan loppen.
 • Lär dig cykla i grupp inför Vättern
 • Valla skidorna på ”Vasasvhan”(Dyrt, men sååå värt det)
 • Köp en racerfolket för att få rätt cykelställning (comfort racer / endurance racer)
 • Köp en plusklocka
 • Varva intervall träning med långdistans

Inköp & Utbildning

Simning

zone3_women_s_vision_wetsuit_1_

Jag har under lång till velat lära mig att crawla så detta känns ju som det perfekta tillfället. Så förutom att köpa utrusning för att klara de kalla vattnet så blir det en del investeringar på utbildning här. Jag har gått en första crawlkurs som var jättegivande, men det lärde mig också hur mycket teknik som krävs så det lär blir en eller flera kurser till innan jag känner mig redo att utvecklas på egen hand.

Cykling

Inklistrad_bild_2015-07-29_12_09
Här hade jag precis köp mitt cykel och tagit med den på första turen hem. Det gick inte fort 😉

Idag har jag en Nishiki Comp, en racerhybrid, som jag kanske kommer göra loppet på. Jag köpte den förra året så plånboken säger att den borde duga, men suget för att uppgradera till en racer är stort så vi får se hur det blir på den fronten. Däremot har jag rean kompletterad cykeln med cykelskor och barends. Cykelskor för att kunna använda hela varvet när man trampar och barends för att kunna variera hur man håller händerna när man cyklar längre. I augusti tänker jag prova att cykla i grupp för att komma igång med det i tid och ha provat det redan denna säsong. Jag antar att gruppcyklingen kommer fälla avgörandet för om det blir en racer eller ej.

Skidor

Jag har inte gjort några skidinköp ännu, utan det blir först när säsongen sätter igång. Har du tips eller råd här är jag väldigt intresserad. Tänker även att jag ska gå en utbildning i stakteknik eftersom jag fått lära mig att de flesta stakar sig genom hela loppet. Vart hittar man en sån utbildning?

Planerade inköp

 • Skidor
 • Stavar
 • Pjäxor / Bindningar
 • Stakutbildning

Löpning

w1080

Egentligen var det inte meningen att jag skulle göra några inköp för löpningen i år. Men efter att ha dragit på min en skada under vänsterknät efter bara några veckor kände jag att det skulle vara värt investeringen. Mina nuvarande löparskor var några år gamla och jag visste faktiskt inte om dom var rätt för min fot. Så jag besökte löparlabbet för att kunna få lite råd. Det visade sig senare att de var en överansträngning, men jag älskar mina nya skor.

Övrigt

L_SUUNTO_SS020680000_2

Förutom träningen och utbildning för alla de inviduella grenarna så jag har även köpt en multisportklocka för att kunna mäta min träning och förbättringen på ett bättre sätt, samt eftersom iPhonen inte tål vatten och batteritiden inte räcker för Vätternrundan 😉 Dessutom har jag gått hon en fantastisk duktig pt sen i februari som har lärt mig massor om kost och teknik och även fått mig att svettas lite mer varje pass.

Träningsupplägg

IMG_0339
Igår var det simning på schemat.

Träning just nu

De senaste veckorna har jag haft semester så jag har kunnat träna alla dagar i veckan om jag så velat, men på uppmaning av min pt så har jag hållit mig till 6 dagar i veckan. Det har sett ut ungefär så här:

 • Två crossfit pass
 • Två styrkepass
 • En längre löprunda (trail) ca 1 mil, en kortare löprunda 5-8 km (asfalt eller löpband oftast intervaller)
 • Ett simpass
 • Cykel till och från aktiviteter

Träningsplaner framåt

 • I augusti planerar jag att byta ut ett crossfit pass till ett långpass på cykel.
 • I september planerar jag att gå ytterligare en crawlkurs samt byta ut ytterligare ett crossfit pass till spinning intervaller.
 • I slutet av oktober/november hoppas jag kunna sätts igång med skidåkning på riktning. Beroende på väder blir tar jag antagligen bort långpasset på cykel och byter ut det till skidåkning.
 • I nov/dec hoppas jag kunna åka minst 2 ggr till fjälls för en helhelg på längskidor. Målet är 10 mil per helg. Har även påbörjat en övertalningskampanj om jul i fjällen för att få in en hel vecka skidåkning.

Och det är väl ungefär som det ser ut nu. Jag har gjort en del av inköpen, påbörjat en del av den grenspecifika träningen. Skidor är det som jag hittills känner mig minst redo för, så det är skönt att de inte är skarpt läge förrän 2017.

Har du förslag eller tips på vad jag bör ändra/tänka på? Eller ska du också göra klassikern 2016? Lägg en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: