Kroppen är cool

Jag har inte alltid varit snäll mot min kropp. Inte alltid tänkt goda tankar om den. Inte heller behandlat den på bästa sätt. Absolut inte alltid älskat den och uppskattat den. Och precis som alla(?) andra har jag fortfarande idag, 28 år gammal, dagar då jag tittar på den med negativa tankar och önskar den skulle se annorlunda ut. Men kroppen är förbannat cool. Det som hjälper mig när de negativa rösterna hörs i mitt huvud är vetskapen om vad jag kan få uppleva med hjälp av kroppen. Vad jag får uppleva: göra, se och höra – tack vare den. Kroppen är enormt cool som klarar av alla roliga tokigheter jag kastar på den. Kroppen förtjänar helt klart mycket mer tacksamhet än vad den får.

Kroppen är cool - man kan tex stå upp och ner med den på en hand
Kroppen är cool #1 – man kan tex stå upp och ner på en hand (mot en vägg i alla fall).


Ibland är mitt i mellan helt perfekt och lagom.
Jag har tidigare varit snabbare (ni vet som i att springa milen på nytt personbästa). Jag har tidigare varit starkare (ni vet som i att lyfta tyngre än tidigare med skivstänger på gymmet). Men jag har aldrig tidigare varit så mångsidig som jag är nu, inte heller känt mig så funktionellt tränad som jag känner mig idag. Inte heller så tacksam för min kropp. Den här kroppen trivs jag med – den känns pigg och lätt samtidigt som den känns stark och klarar av de utmaningar jag utsätter den för. Det känns coolt att veta att min kropp klarar av att ena dagen springa 4,7 mil i skogen (för någon som aldrig sprungit längre än knappt halva den distansen tidigare kändes detta som en omöjlighet bara timman före – läs mer om upplevelsen genom supercoola Sara här), nästa dag få att lyfta och flippa stora traktordäck iförd en tung viktväst, balansera i någon krävande yogaposition på en matta på fantastiska Bali, åka skidor både på längden och utför, klättra upp för ett högt berg, en klättervägg, i ett långt rep och inte minst ta mig förbi och klara av alla olika hinder under ett hinderbanelopp (jag har blivit en riktigt OCR-addict, men mer om det senare).

Kroppen är cool - man kan tex springa långt (eller kort) i fantastiska skogsmiljöer - vem blir inte lycklig här?
Kroppen är cool – man kan tex springa långt (eller kort) i fantastiska skogsmiljöer – vem blir inte lycklig här?

Jag har också lärt mig att jag måste respektera min kropp. Jag måste vara snäll mot den, inte bara i tanken utan även fysiskt, om man inte är det så slår det tillbaka på dig i slutändan. Tro mig. Kroppen säger ifrån, även rent fysiskt. Vet att en del ifrågasätter den mängden träning jag ”utsätter” min kropp för idag, men jag gör det med en helt annan vetskap om hur min kropp fungerar. Kroppen klarar så mycket mer än du tror – om du samtidigt vet om hur den fungerar och hjälper den genom återhämtning. Variation är nyckeln för mig. Genom att aktivera kroppen på många olika sätt så kan jag aktivera den ofta, utan att slita ut den. Också genom att lyssna på den. Ibland behöver den en extra dag vila. Ibland behöver den två. Ibland vill man för mycket, men då måste kroppen faktiskt få bestämma om man vill hålla i längden. Hur svårt det än är att låta bli det där planerade passet du sett fram emot att få springa i skogen. Idag är en sådan dag. Mitt huvud vill springa men min fot behöver fortfarande vila. Så idag vilar jag.

Kroppen är cool - man kan tex hänga eller klättra i saker (ett stort PLUS är att alla lekplatser har blivit roliga igen).
Kroppen är cool – man kan tex hänga eller klättra i saker (ett stort PLUS är att alla lekplatser har blivit roliga igen).

Sammanfattningsvis, må vara något av en klyscha, men jag tränar inte för att jag hatar min kropp eller vill förändra den. Jag tränar för att jag älskar att träna och jag älskar min kropp och vad jag får uppleva genom den – inte minst för hur bra jag mår genom träning och genom att röra på mig, både fysiskt och psykiskt. Sedan om kroppen får ett utseende som tystar några av de rösterna i huvudet något så är det ju absolut en bra bonus.

Kroppen är cool - man kan tex klättra upp på ett berg och njuta av fantastiska utsikter ett berg och njuta av fantastiska utsikter - lika nyttigt för kroppen som för huvudet.
Kroppen är cool – man kan tex klättra upp på ett berg och njuta av fantastiska utsikter – lika nyttigt för kroppen som för huvudet.


Kroppen ÄR cool. Glöm inte det.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: