När löpning blev roligt

093AE5C6-EE7E-4C93-89DB-038EAAF85971

Jag har alltid hatat att springa. Fram till nu, för jag har hittat 3 saker som tillsammans ändrat allt:skogslöpning, bpm / steg per minut  och lopp. Tillsammans har de fått mig att tycka att de är skönt och roligt att komma ut och jag både längtar efter att springa och njuter av att vara ute. Tillskillnad mot innan, när jag bävade för att fara ut, plågade mig igenom det men ändå var glad när jag var klar.

Springa trail

Det första som hände var att jag som en del av att träna inför klassikern bestämde mig för att springa i skogen för att skona knän och ben från tunga asfalts pass. Jag drog ut till Gömmarens naturreservat och sprang en tur. Vilken skillnad det var, fokus låg på att ta sig över rötter och förbi vattenpölar utan att ramla istället för att tänka på att ta sig framåt. Man blir lite som ett barn igen och glömmer att det är jobbigt och tycker de är lite skönt att vara lerig efteråt.Att springa trail som jag lärt mig att de heter, var helt enkelt det första roliga jag fann med löpning.


Springa i takt

De som känner mig vet att jag tävlingsdansade i typ 10 år av mitt liv. Så att tänka på musik som BPM (beats per minute) har inte varit något främmande för mig. Att därmed tänka BPM  när jag sprang, hade aldrig kommit på fråga. Tills jag bestämde mig för att prova Spotify running. Vilken skillnad. Första gången valde jag att  springa till 170 steg per minut (BPM). Tempot var inte särskilt välanalyserat utan berodde på att den nästa högsta tävlingsklassen i bugg kör i 172 (iaf på min tid) så det kändes lämpligt, jag tävlade i A-klass som bäst: 180 BPM. Den rundan var den första asfaltsrundan jag njöt av och jag tog en extra omväg för att slippa strula med tempot i en trapp som annars kunde ha förstört.

Anledningen till att det gick så mycket bättre för mig att springa på detta sättet är att passet inte resulterade i omedvetna intervaller. Dvs att jag springer fortare så fort jag får energi, drar upp pulsen, känner mjölksyran för att senare försöka gå ner i tempo igen för att jag är trött. Har läst på lite mer om detta nu och insett att jag bör räkna ut min bästa steg frekvens för att få bättre löpekonomi. Självklart bör man springa intervaller också, men för långlopp tror jag att BPM är min lycka till framgår.

Vill du prova springa till takt så rekommenderar jag verkligen Spotify running, tyvärr är det dock väldigt få låtar än så man blir lite less. Därför tänkte jag prova dess spellistor nästa gång 🙂 Vill du skapa en lista själv finns bland annat denna tjänst som räknar ut BPM åt dig.

< 140 bpm – steg per minut – långsamt 

140 > bpm – steg per minut – medium

170 -180 bpm – steg per minut – högt

Lopp – mitt första var almedalsloppet 
Jag har varit lite kluven till de här med lopp, främst eftersom jag är en obotlig tävlingmänniska. Och fördelen med att inte springa lopp är att jag vet att jag bara kan tävla med mig själv. Trots det bestämde jag mig för att springa Almedalsloppet, en stor anledning till det var dock att jag var rädd att de inte skulle bli någon träning den veckan annars. Men vilken grej! Jag sprang med tre vänner (eller ja, jag såg dem i starten och när jag kom i mål.) men känslan av att göra de ihop med andra. Så mycket enklare det blev. (Och stolt nog kom jag in på en 13 plats bland tjejerna också – nej, jag vet, jag skulle inte tävla) Så jag har bestämt mig att de här med lopp ska jag göra mer av och se framemot. Så förutom klassikern står nu även Tough Viking på agendan. (Jag gillar höga mål:p)


  

Hur gör du din löpning roligare?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: