Att komma igång med backintervaller

backintervaller hammarbybacken

Att springa långt och länge börjar bli en självklarhet för min kropp. När det är platt kan det till och med gå rätt så fort. Stabilitet på lerigt underlag börjar bli stark och ibland lyckas jag även med koordinationen på stigar fulla av rötter. Dock finns det en sak jag inte tagit tag i förrän nu.

Backintervaller kanske är det mest skrämmande en löpare kan höra (om man inte är en av de där tokarna som bara nöter backar, vilka jag sett i Hammarbybacken). Under min egna tid som löpare mötte jag dem bara en gång då jag tränade inför Stockholms Brantaste, som jag inte sprang efter mitt enda back-pass. Med tre veckor kvar till Axa Fjällmaraton var det ändå dags för mig att ta tag i det.

Problemet är även att jag inte riktigt är så haj på det här med intervaller. Mitt hemmasnickrade upplägg ser därför ut såhär:

  • 5 varv i en backe som är minst 300 meter (typ Hammarbybacken)
  • Ta varje backe med så få stopp som möjligt.
  • Vila (gå) i max 30 sekunder
  • Minska med en paus varje vartannat pass

Målet är att hinna med två backpass per vecka fram till Axa Fjällmaraton. Det har gått bra så långt och jag har hunnit med ett pass i Hammarbybacken, Stockholm, och två pass i Bollebacken, Bollnäs.

Har ni tips på några andra intervallupplägg får ni gärna dela med er!

Utrustning:

  • Skor: Inov8 X-talon 190 (vi börjar äntligen bli bästisar)
  • Kläder: Skins A400

inov8 x-talon 190 backintervaller

backintervaller bollebacken utsikt

backintervaller bollebacken bollnäs

Annars säger jag bara; Korta steg och fram med höften!
Kämpa på!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: